VELUWELOOP 2013
Voor de ervaren zoomloper staat de Veluweloop garant voor mooi weer, waarbij je op het gras kunt liggen bij de herstarts en het te warm is om een top tijd te lopen. Dit jaar liep het wat anders:
Het was zaterdagochtend kwart over acht, de lucht was grijs en het regende. Op het basketbalveldje bij de Bongerd stonden Frans en Paul tussen de plassen water te wachten. Frans heeft na dagen passen en meten de puzzel van het loop- en fietsschema ook dit jaar weer opgelost. Langzaam arriveerde iedereen op het veldje. Nadat we elkaars regenkleding hadden bewonderd en het dagschema nogmaals hadden doorgenomen ging de Veluweloop van start. De startloopster voor het team Loopgroep de Zoomlopers was Judith en voor ploeg Spoorloze Dopmoer mocht Iet beginnen. Twee dames op een herenetappe leverde gelijk al bonustijd op. Verschillende groepjes gingen op fiets onderweg naar de wisselpunten. Ondanks de regen was het gezellig op de fiets en er werd naar eigen inzicht afgeweken van de voorschreven fietsroute. Zo belandde een aantal verzopen Zoomlopers in een luxe Bilderberg hotel voor een kop koffie. En doordat de groep die naar Petteflat moest een kortere route had bedacht, waren ze ruim een uur te vroeg bij het wisselpunt. Bij het wachten bleek al gauw dat je op de fiets warmer bleef dan wachtend bij een wisselpunt. De volgende keer toch de voorschreven route maar aanhouden ;). Tijdens het lopen van de etappe vanaf de Petteflat naar Vredenoord kwam Laura erachter dat de etappe niet 4 maar 6 kilometer lang was. Ondanks die vergissing heeft ze toch een prima 44ste tijd gelopen. Bij het wisselpunt Vredenoord was het tijd voor iedereen om wat te eten. Door de natte kleding hadden sommigen van de groep het erg koud. Onder andere Gijsjaap en Jans stonden te bibberen van de kou. Maar gelukkig begon de lucht op te klaren en kwam er een einde aan de regen. In de middag was het dan ook veel aangenamer om op de wisselpunten te wachten en de lopers aan te moedigen. Door de lagere temperatuur was het wel mogelijk om qua lopen goede prestaties neer te zetten. De prestaties van Stijn, Ine en Monique sprongen eruit. Maar de grootste prestatie werd geleverd door Ruben, die na een zware fietstijdrit vanaf Casanova naar Oostereng toch een 7de tijd met een gemiddelde van 16 km/h wist te lopen. Ook de prestatie van Richard mag niet onvermeld blijven, het lukte hem om de dag door te komen zonder een lunchpakket.
Met hulp van de gastlopers is het de beide ploegen gelukt om sneller te lopen dan vorig jaar. Ondanks de natte en koude start van de dag was het ook dit jaar een zeer geslaagde dag.

Dirk-Jan
Zaterdag 14 september 2013

Ik moest vroeg opstaan omdat we vandaag aan de Veluweloop gingen mee doen dus om half 7 mijn lekker warme bedje uit…Eerst alle Renkumers en Heelsumers verzamelen bij Monique en vandaar fietsten naar de Bongerd in Wageningen, waar ik zou starten. Helaas moesten we in de regen fietsen en dan mag je ook nog eens in je hemdje in de regen staan te wachten tot je mag starten, dat is geen pretje maar het was wel gezellig! En ik moest er natuurlijk wel aan denken om niet te hard te starten want ik liep met Iet een mannen etappe en die gaan dus kennelijk snel van start…maar eenmaal lopend viel dat wel mee en was de regen wel lekker. Ik mocht het hesje overgeven aan Jaap.
Daarna was het, nog steeds door de regen, fietsen naar Schaarsbergen met Marco, Frans en mijn moeder Connie. We waren veel te vroeg daar en dan is het niet leuk om in de regen te moeten wachten en koud te worden. In Schaarsbergen was de eerste gezamenlijke pauze en zagen we de rest van de, natte, groep weer. Tegen de tijd dat we weer konden starten was iedereen koud en blij dat we weer in beweging konden komen.
We gingen naar de Berenberg waar we mijn moeder af zetten voor haar etappe, gelukkig ging toen de zon schijnen en konden we wat opwarmen. Ik had het nog steeds erg koud, en heb met de jas van mijn moeder aan haar begeleid naar de Emma-piramide. Mijn moeder had geen last van de kou, die liep in een korte broek en hemdje!
Helaas ging het later in de middag toch weer regenen, ik was zo koud geworden dat ik, samen met Monique, na haar etappe naar huis ben gefietst om daar warm te douchen en droge kleding aan te trekken.
Het eten gezamenlijk was weer heel gezellig, en ook al vond ik al die regen niet leuk, ik wist van de vorige jaren dat het ook heel warm kan zijn, dus volgend jaar doe ik graag weer mee!

Judith Dorrestijn, gastloopster

filmpje van DJ: herstart Nieuwland
(klik op de foto en wacht geduldig)